Fındık ve çaydan fazla kazandırıyor: Karadenizliler ekiyor, getirisi yüzleri güldürüyor
Karadeniz Çiftçileri Alternatif Ürünlere Yöneliyor: Salep Üretimi Yükselişte
Karadeniz çiftçisi, bu yıl fındık hasadında yaşadığı zorlukları geride bırakıyor. ‘Kahverengi kokarca’ isimli böcekler nedeniyle fındık rekoltesinde düşüş yaşanırken, fındık fiyatlarının istenilen seviyede olmaması çiftçileri alternatif ürünlere yönlendiriyor.
Çiftçiler, fındık, kivi veya çay yerine son dönemlerin popüler tercihi olan salep bitkisine yoğun ilgi gösteriyorlar. Salep bitkisi yetiştirme maliyeti düşük olmasına rağmen, yüksek pazar değeriyle gıda ve kozmetik sektöründe talep görüyor.
RİSKİ AZ, KAZANCI YÜKSEK: KİLOSU 500 LİRADAN SATILIYOR
Salep tohumlarını ekmek için en uygun aylar eylül, ekim ve kasım iken, Karadeniz’de yaşanan bu dönüşüm bölgedeki tarımı köklü bir şekilde değiştirebilir.
Özellikle Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize gibi illerde yoğunlaşan salep üretimi, kolay hasat edilebilmesi ve her ayda hasat vermesi ile çiftçiler için karlı bir alternatif olmaktadır.
İç piyasada kilogram fiyatı 400 ila 500 lira arasında değişen salep, fındık ve çaydan farklı olarak toplama aşamasında daha az işgücü gerektirmektedir. Bölgede gelecek vaat eden bir bitki olarak, ilerleyen yıllarda daha fazla ekimi yapılması beklenmektedir.